Lämpöpumppuala on kasvanut voimakkaasti viime vuosina energian kallistumisen ja kiristyvien kulutusdirektiivien myötä. Moni uudisrakentaja valitsee maalämmön. Suuren suosion saavuttanut ilmalämpöpumppu löytyy yhä useammasta kodista, sillä moni haluaa säästää lämmityslaskuissa, saada viilennystä kesähelteillä ja lisälämpöä talvella. Alalla on osaavia yrittäjiä, mutta myös ylikuumenemista on jonkin verran tapahtunut.

Koulutuksella parempaa laatua

– Alan koulutusta selvästi tarvitaan. Halusimme vastata kysyntään, ja olemme tarjonneet ainoana pääkaupunkiseudulla jo kolmen vuoden ajan EU-CERT sertifioitua lämpöpumppuasentaja-koulutusta, johon voi yhdistää kylmäpätevyyden suorittamisen, toimialajohtaja Matti Vesalainen Amiedusta toteaa.

– Koulutus takaa kokonaislaadun: se lisää asentajien ja yrittäjien teknistä pätevyyttä ja antaa valmiudet tarjota asiantuntevampaa palvelua. Hyvän asennustavan merkitys kiteytyy. Sertifioitu urakoitsija omaa tietotaidon, tuntee vastuunsa ja hoitaa lämpöpumppuprosessin aina samalla, laadukkaalla tavalla. Asiakas säästää energiaa ja saa lämpöpumpustaan kaiken hyödyn. Tämä jos mikä lisää asiakkaiden tyytyväisyyttä.

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry toimii koulutuksen kansallisena koordinaattorina ja sen kokoama riippumaton sertifiointikomitea myöntää lämpöpumppuasentajien EU-tasoiset sertifikaatit. Toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen valottaa EU-sertifioinnin taustoja:

– EU-CERT -koulutus on Euroopan lämpöpumppuyhdistyksen standardoima, ja toteutettu aiemmin useissa maissa. Se tähtää lämpöpumppualan laadun varmistamiseen, ja että kuluttaja voi luottaa saavansa asiantuntevaa asennustyötä.

Lämpöpumppuala kasvaa voimakkaasti

Markkinoiden kasvu on ollut huima.

– Suomessa on myyty tähän mennessä yhteensä nelisensataa tuhatta lämpöpumppua, joista vuonna 2011 peräti 70 000 kappaletta. Näistä 55 000 oli ilmalämpöpumppuja. Maalämpöpumppuja myytiin 14 000, ja kasvu oli peräti 72 % edellisvuodesta. Ilmalämpöpumppu on kevyt ja kannattava investointi, ja säästää selvää rahaa erityisesti suorasähkölämmitteisissä taloissa. Ilma- ja maalämpöpumppujen käyttö on myös ympäristöteko, sillä ne hyödyntävät uusiutuvaa energiaa, jolloin vältytään hiilidioksidipäästöiltä, Hirvonen summaa.

Remonttireiska täydensi tietojaan lämpöpumpuista

Koko kansan Remonttireiskana tuntema Jorma Piisinen suoritti EU-CERT sertifioidun lämpöpumppuasentaja- ja kylmäpätevyyskoulutuksen Amiedussa tammikuussa 2012.

– Olen todella tyytyväinen koulutukseen. Kierrän työssäni paljon messuilla, ja minulta kysytään usein kaikenlaista, myös lämmitykseen ja lämpöpumppuihin liittyvistä asioista. Tällä koulutuksella halusin täydentää omia tietojani pystyäkseni paremmin vastaamaan ihmisten kysymyksiin, Piisinen kertoo.

– Meitä oli pienehkö ryhmä, mikä oli erinomainen asia, sillä näin kouluttajalla oli aikaa paneutua kysymyksiimme. Koulutus oli vaativa, lyhyessä ajassa tuli paljon teoriaa, ja lisäksi oli käytännön työpäiviä ja kotitehtäviä. Siellä käytiin läpi myös rakennusten energiatehokkuuteen ja lämpöpumppujen ympäristövaikutuksiin liittyviä asioita. Nyt tietää heti mikä on hyvä tai huono pumppu, ja miten voi välttää yleisimmät virheet.

Jorma Piisinen näkee koulutuksen kiistattomat hyödyt myös asiakkaan kannalta.

– Koulutettu ammattilainen tuntee myös teoriapuolen ja tietää, minkä tehoinen pumppu sopii parhaiten asiakkaan tarpeisiin. Hän osaa myydä oikeanlaisen pumpun ja tietää, mihin asioihin asennuksessa pitää kiinnittää huomiota. Hän antaa asiakkaalle kattavat käyttö- ja huolto-ohjeet, sekä neuvoo, mitä pitää tarkistaa, jos tulee ongelmia.

Lupaavat tulevaisuuden näkymät

Lämpöpumppualan näkymät ovat lupaavat. SULPUn Jussi Hirvonen ennustaa, että 2010-luku tulee olemaan uusiutuvan energian ja energian säästön vuosikymmen.

– Uusista pientalorakentajista jo yli puolet päätyy lämpöpumppuratkaisuun. Suurista lämpöpumppumyyntimääristä huolimatta Suomessa on vielä 220 000 öljylämmittäjää, puoli miljoonaa suorasähkölämmitteistä taloa ja 100 000 – 200 000 vesikiertoista sähkölämmitysratkaisua. Näiden muuttaminen uusiutuvalle energialle perustuvaan lämmitysmuotoon on avainasemassa Suomen yrittäessä selviytyä EU:n uusiutuvan energian RES-direktiivin Suomelle asettamista vaatimuksista, Hirvonen toteaa, ja jatkaa:

– Lämpöpumput tulevat olemaan tässä muutoksessa merkittävässä asemassa. Siksi asennuspuolella tarvitaan koulutettuja huippuosaajia myös entistä enemmän.

Tutustu Amiedun lämpöpumppukoulutuksiin »

Lue lisää Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:stä »

Teksti: Raija Törnvall
Kuva: Timo Salomaa