Intialainen Kashmira Vyavaharkar, 23, on työskennellyt kolme kuukautta Helsingin yliopiston kemian laitoksella Kumpulassa. Hän osallistuu kemian projekteihin ja työskentelee myös orgaanisen kemian laboratoriossa tehden erilaisia kokeita.

Kashmira, kuinka kauan olet ollut Suomessa?

– Hieman yli vuoden. Muutin tänne yhdessä mieheni kanssa, joka sai töitä Nokialta. Suoritin Mumbaissa kemian kandidaatin tutkinnon, menimme mieheni kanssa naimisiin ja muutimme Suomeen. Myös mieheni on intialainen.

Miten olet oppinut suomea?

– Tultuani Suomeen ilmoittauduin työvoimatoimistoon työnhakijaksi, ja sieltä minut ohjattiin Amieduun opiskelemaan suomea. Suoritin Amiedussa kolme suomen kielen jaksoa. Opetusmetodi oli erittäin hyvä, meillä oli paljon tehtäviä ja testejä. Opettajat olivat mukavia ja auttavaisia, he opastivat paljon. Olen säilyttänyt kaikki opiskelumateriaalit, jotta voin tarvittaessa palata niihin. Opiskelu oli hyödyllistä ja suosittelen sitä mielelläni muille. Jälkeenpäin pitäisi tosin harjoitella paljon suomea osatakseen sitä. Suomen kielen opintojen jälkeen suoritin yliopistolla työelämäjakson, jonka jälkeen sain täältä töitä.

Miten työyhteisösi on ottanut sinut vastaan?

– Erittäin hyvin. Helsingin yliopisto ja esimieheni ovat ottaneet minut avoimesti vastaan. Työpaikallani on paljon maahanmuuttajia, ja täällä on totuttu ulkomaalaisiin. Kollegani ovat hyvin ystävällisiä, he auttavat ja ohjaavat. Puhun heidän kanssaan englantia ja suomea, jota he puhuvat minulle mielellään. Näin voin myös harjoitella omaa kielitaitoani. Yliopisto järjestää ulkomaalaisille suomenkielisiä kursseja. Asiat ovat sujuneet hyvin ja kaikkia kohdellaan täällä tasa-arvoisesti.

Millaisia haasteita olet kohdannut työpaikallasi?

– Haasteet ovat olleet lähinnä töiden aikatauluihin liittyviä. Toisinaan jotkut projektit venyvät ja niiden aikatauluissa on vaikea pysyä. Tietenkin kommunikaatiossa voi olla pieniä ongelmia, silloin kun joku puhuu nopeasti ja käyttää vaikeita sanoja.

Miten työnantajat voisivat paremmin valmistautua vastaanottamaan monikulttuurisia työntekijöitä?

– Täällä asiat on hoidettu niin hyvin, etten keksi mitään parannettavaa. Yleisesti ottaen työnantajat voisivat ottaa enemmän huomioon työntekijän koulutustaustan, ja sen, mitä hänen opintoihinsa on sisältynyt. Joskus jotkut asiat ovat vaikeita ymmärtää erilaisesta taustasta johtuen. Toisinaan myös kieli voi aiheuttaa ongelmia kommunikoinnissa.

Aiotko jäädä Suomeen?

– Tällä hetkellä minulla ei ole suunnitelmia pois muuttamisesta. Aloitan syksyllä kemian maisterin opinnot, ja niissä menee seuraavat kaksi vuotta. Olen sopeutunut hyvin Suomeen. Kylmää talvea lukuun ottamatta sää on täällä parempi kuin Mumbaissa, jonka kuuma ja kostea ilmasto muistuttaa open-air saunaa. Olen kokeillut suomalaista saunaakin. Jo ensimmäisellä kerralla koin sen hyvin rentouttavaksi. Aloin saunoa kerran kuussa, mutta nykyisin saunon jo kerran tai kaksi viikossa.

Teksti: Raija Törnvall
Kuva: Juri Puhakka