– Tunnen olevani etuoikeutettu, kun saan tällä tavoin kehittää omaa osaamistani, Myyrmäen Clas Ohlsonin myymäläpäällikkö Fridolf Falck toteaa. Hän aloitti Amiedussa kaupan esimiehen erikoisammattitutkinnon suorittamisen syksyllä 2012.

Falck aloitti työuransa tiiminvetäjänä Clas Ohlsonin Sellon kauppakeskuksessa vuonna 2005. Urakehitys heitti miehen vuosia myöhemmin Espoosta Vantaalle, kun Myyrmäkeen avattiin uusi kauppapaikka.

Myymäläpäällikön työtehtäviin kuuluvat muun muassa asiakaspalvelu, myyntityö, kampanjasuunnittelu ja –toteutus sekä tavaranpurku, hyllyttäminen, työvuorosuunnittelu ja esimiestehtävät. Falck on myös ollut mukana vetämässä myyntikoulutuksia Suomen myymälähenkilökunnalle.

– Meillä panostetaan osaamisen kehittämiseen. Käytännössä se tarkoittaa, että jokaisen myymälähenkilökuntaan kuuluvan on hallittava monipuolisesti kaupan eri työtehtäviä. Se merkitsee myös aktiivista kouluttautumista.

Opiskelu lisää koko työyhteisön tietotaitoa

Kaupan esimiehen erikoisammattitutkinto on osa Amiedun ja Clas Ohlsonin kumppanuusohjelmaa. Käytännönläheisen esimieskoulutuksen tavoitteena on valmentaa tutkinnon suorittaja hallitsemaan tuloksellisesti kaupan esimiehen tehtäviä muuttuvassa toimintaympäristössä.

– Itsensä jatkuva kehittäminen on minusta luonnollinen osa urakehitystä. Päätin hakea koulutukseen, kun kuulin, että KEAT toteutetaan yhteistyössä Amiedun kanssa. Lähin kollegani, Jenny, suorittaa tutkintoa kanssani samaan aikaan. Positiivisen kokemuksen myötä olemme rohkaisseet myös muita työntekijöitämme hakemaan ammattitutkintoon tähtääviin koulutuksiin.

Puolen vuoden opiskelun jälkeen Falck on löytänyt koulutuksesta jo paljon konkreettista hyötyä.

– Yhdessä asiantuntijoiden kanssa olemme arvioineet omaa toimintaamme ja mahdollisia kehittämiskohteita. Tällä hetkellä olen valmistelemassa myymäläkoulutusta, jonka tähtäimenä on myynnin lisääminen yhdessä tuoteryhmässä. Näin opiskelu kartuttaa paitsi omaa, myös koko työyhteisön tietotaitoa.

Koulutuksen taso on ylittänyt odotukset

– Olen yllättynyt positiivisesti. Lähipäivillä ei ole pelkästään luentoja, vaan myös avoimia keskusteluja sekä ulkopuolisten että omien asiantuntijoittemme kanssa. Juuri vastavuoroisuus on ollut parasta, ajatustenvaihto puoleen jos toiseen. Mukaan on mahtunut eriäviäkin mielipiteitä, mutta myös paljon naurua!

– On ollut hienoa tutustua uusiin ihmisiin ja erilaisiin toimintatapoihin. Kannattaa lähteä mukaan avoimin mielin ja olla itse aktiivinen. Kun uskaltaa tulla pois mukavuusalueeltaan, voi kehittyä ja oppia uusia asioita.

Aikuisopiskelu ei ole Falckin mukaan liian raskasta – kunhan asenne on kohdallaan.

– Meille on luotu hyvät edellytykset työn ohessa opiskeluun. Prosessissa on mukana myös lähin esimies sekä työpaikkaohjaaja, joka mentorin ominaisuudessa auttaa ja ohjeistaa.

– Aikuisopiskelu on vapaampaa kuin muistoni kouluajoilta, mutta niin kuin kaikessa – vapaus tuo mukanaan myös vastuun. Etätehtävillä on takarajat, ja omaa aikaa on jonkin verran uhrattava, jotta päästään yhteiseen tavoitteeseen.

Tutustu kaupan alan koulutuksiin »

Lisätietoja Clas Ohlsonista »

Teksti: Kaisa Mikkonen
Kuva: Juha Puhakka