Amiedun ja Wipakin yhdessä järjestämä välinehuollon Training Day on loistava esimerkki siitä, mitä oppilaitos-yritysyhteistyö parhaimmillaan on: tiedon jakamista, osaamisen kehittämistä ja verkostoitumista.

Amiedu ja kertakäyttöisiä sterilointipakkauksia valmistava Wipak ovat tehneet useita vuosia käytännönläheistä yhteistyötä välinehuollon koulutuksissa.

– Yhteistyö sisältää molemmin puolista osaamisen kehittämistä ja tiedon jakamista. Me olemme kouluttaneet välinehuollon oppilaita Amiedussa, ja Amiedun kouluttajat ovat puolestaan tarjonneet meille osaamistaan ja käyneet oppimassa tehtaallamme, Wipak Medicalin Clinical Specialist Hanna-Kaisa Kyyrönen valottaa yhteistyötä.

– On loistavaa päästä testaamaan, miten pakkauksemme toimivat käytännössä. Samalla näemme, minkälaisia haasteita löytyy ja voimme luoda uusia kehityskohteita. Amiedun välinehuollon oppimisympäristö on ainutlaatuinen paikka, kuin aito sairaalaympäristö. On aivan toista testata tuotteita ajan kanssa sen sijaan, että menisimme sairaalaan, jossa ihmiset tekevät samaan aikaan töitä.

Suomi edelläkävijä välinehuollon koulutuksessa

Training Day toi Amieduun myös kansainvälisiä vieraita. Wipakin omien edustajien lisäksi suomalaiseen välinehuollon koulutukseen tutustui välinehuollon ammattilaisia sekä jälleenmyyjien edustajia Hollannista ja Belgiasta.

– Suomi on ainoa maa, jossa välinehuollossa on valtakunnalliset, opetushallituksen hyväksymät ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Voimme olla ylpeitä voidessamme esitellä ainutlaatuista työelämälähtöistä oppimisympäristöä ja yritysyhteistyötä Wipakin kanssa, Amiedun kouluttaja Heidi Yisrael kertoo.

Päivän aikana heräsi mielenkiintoisia, tulevaisuuteen tähyäviä keskusteluja ja suunnitelmia uusista yhteistyömahdollisuuksista. Trainig Day -ohjelmaan kuului myös käytännön läheisiä workshoppeja.

Alan pioneeri

Wihuri-konserniin kuuluva Wipak on pioneeri kertakäyttöisten sterilointipakkausten alalla. Laaja tuotevalikoima sisältää monikerroskalvoja ja hengittäviä pakkausmateriaaleja sairaalatarvikkeiden teolliseen pakkaamiseen. Välinehuollon tarpeisiin Wipak on kehittänyt Steriking® -tuotevalikoiman, joka koostuu mm. erilaisista ja monen kokoisista esimuotoilluista steriiliyden varmistusjärjestelmistä.

– Ensimmäiset sterilointipakkaukset valmistuivat yli 40 vuotta sitten. Sitä ennen mm. sairaaloissa käytössä oleva monikäyttöinen instrumentiikka käärittiin pääasiassa paperiin ja folioihin. Vuosikymmeniä sitten hyväksi havaittu laminaatin ja paperin yhdistelmä on itse asiassa käytössä edelleen. Ala kuitenkin kehittyy koko ajan, ja meidänkin on uudistuttava pysyäksemme kehityksen kärjessä, Kyyrönen muistuttaa.

Verkostoituminen avaa uusia mahdollisuuksia

Hanna-Kaisa Kyyrönen on mielissään yhteistyön tuomista uusista kontakteista.

– Amiedu-yhteistyön kautta olemme oppineet tuntemaan myös CGI:n, joka on toimittanut Amieduun Gemini-toiminnanohjausjärjestelmän. Olemme yhdessä miettineet, miten meidän pakkaukset ja toiminnanohjausjärjestelmä voisi kommunikoida paremmin keskenään. Tällä hetkellä CGI:n kanssa on menossa yhteistyöprojekti, jossa mietimme, kuinka voisimme hyödyntää RFiD-teknologiaa. Se voi toimia puskurina jopa uudenlaisen pakkauksen kehittämisessä.

Tekniikan kehittymisestä huolimatta välinehuollossa tehdään edelleen paljon käsityötä. Hanna-Kaisan mielestä kyse on pitkälti rahasta ja arvostuksesta.

– Välinehuolto on vaativaa työtä, jossa pitää oikeasti tietää mitä tekee. Kun arvostus kasvaa, investoinnitkin lisääntyvät, ja jonakin päivänä meillä on varmasti jo automatisoidumpia pakkausratkaisuja käytössämme, Kyyrönen uskoo.

Tutustu: www.wipak.com/winnovations

Teksti: Kaisa Mikkonen
Kuva: Juri Puhakka