Tunnetut öljyvarat loppuvat neljänkymmen vuoden päästä. Näin meitä on varoiteltu viimeiset 40 vuotta, ensimmäisestä energiakriisistä lähtien. Sen takia minäkin ajelen Diesel-autolla, nyt vuonna 2013. Tai ehkä sittenkin sen takia, että se vie vähemmän polttoainetta. Ja tulee edullisemmaksi pitkää matkaa ajettaessa. Olenko siis oman elämäni energiapihtari vai –hunsvotti? Tähän kysymykseen vastaaminen on huomattavasti monimutkaisempaa kuin pelkästään katsoa menijän menopeliä.

Tosiasia kuitenkin on, että olemme polttamassa parissa sadassa vuodessa savuna ilmaan vuosituhansien, tai paremminkin satojen tuhansien vuosien aikana syntyneet kaasu- ja varsinkin öljyvarat. Tarttis tehrä jotakin. Ja paljon on tehtykin, mutta vielä paljon enemmän on sovittu tehtävän. Varsinkin EU:n tasolla ympäristöasiat on otettu tosissaan, ja direktiivi toisensa perään on ohjannut jäsenvaltioita valitulle tielle. Meillä rakennusalan ammattilaisilla on erityinen vastuu energia-asioissa. Suomessa rakennusten energiankäytön on osuus n. 40 % käyttämästämme kokonaisenergiasta.

Amiedussa olemme halunneet omalta osaltamme ottaa energia-asioissa pallon vastaan. Eikä pelkästään euron kuvat silmissä, vaan arvoamme yhteiskunnallista vastuuta kantaen. Olemme olleet pioneereina kehittämässä uusiutuvaan energiaan, erityisesti lämpöpumppuihin liittyvää koulutusta yhdessä Motivan ja Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen SULPU ry:n kanssa. Myös aurinkolämpö-, aurinkosähkö ja kotimaiset puupolttoaineet ovat meille tuttuja lämmönlähteitä. Build Up Skills-projektissa olimme Motivan johdolla valmistelemassa rakennusalan ammattilaisille osaamisen tiekarttaa vuoden 2020-energiasäästötavoitteiden saavuttamiseksi. Olemme vetäneet useille yrityksille ja organisaatioille räätälöityjä koulutuksia energia-asioihin liittyen. Marraskuun 26. päivänä jatkamme vuotuista korjausrakentamisen energiantehokkuuteen liittyvää seminaarisarjaamme. Tällä kertaa seminaarin isoa kuvaa valottaa avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, jonka jälkeen rakennusalan ammattilaiset kertovat miten asia hoidetaan tänä päivänä käytännössä.

Energiasta on mitä suurimmassa määrin kysymys, kun mietimme miten lastenlapsemme täällä yhteisellä telluksella pärjäävät. Vaikka Suomi on pieni maa, ei kannata luottaa siihen, että joku muu hoitaa asian. Vaan minä itse. Mitenkä sinun yrityksessäsi hoidetaan energia-asiat, oletko sinä energiapihtari vai –hunsvotti? Testaa oma hiilijalanjälkesi vaikkapa osoitteessa http://217.149.57.171/hs/hiilijalanjalki/

Kirjoittaja Matti Vesalainen työskentelee toimialajohtajana Amiedun kiinteistö- ja rakennusalan osaamiskeskuksessa.