Amiedusta valmistui kesäkuussa lähihoitajiksi 17 filippiiniläistä, jotka kaikki jatkavat työskentelyä Attendon hoivakodeissa pääkaupunkiseudulla. Oppisopimuskoulutus toteutettiin suomeksi tiukassa kahdeksan kuukauden aikataulussa. Tuoreet hoitajavahvistukset ovat omalta osaltaan helpottamassa hoiva-alan työntekijäpulaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomesta puuttuu vähintään kaksikymmentätuhatta hoiva-alan työntekijää vuonna 2025. Attendo haluaa kantaa yhteiskuntavastuuta ja vaikuttaa siihen, että Suomesta löytyy myös tulevaisuudessa ammattitaitoista henkilökuntaa.

– Yhteistyömme Amiedun kanssa käynnistyi hoitajatarpeestamme. Amiedulla oli myös ennestään kokemusta filippiiniläisistä lähihoitajaopiskelijoista ja tähän vaadittavasta prosessista, Attendon aluejohtaja ja Variston hoivakodin johtaja Christina Varsamäki toteaa.

Amiedun, Attendon ja mukana olleen Opteamin välinen ohjaus- ja projektiryhmätyöskentely sekä tiivis yhteydenpito työpaikoille tuki filippiiniläisryhmän opintojen etenemistä.

– Koulutusjakson aikana asiat hoidettiin yhteistyössä ja ripeästi, Christina Varsamäki kiittelee. – Keskustelu oli avointa ja informaatio kulki hyvin. Yhteistyöstä jäi todella hyvä fiilis.

Ammatillinen suomi haltuun tehokkaasti

Normaalisti lähihoitajakoulutus kestää opiskelijan taustasta riippuen 2 – 2,5 vuotta. Filippiiniläisillä oli alan työkokemusta ja kotimaassaan suoritettu sairaanhoitajan tutkinto, joka muistuttaa suomalaista lähihoitajan tutkintoa ja auttoi näin opiskelussa. Kahdeksan kuukauden pituinen lähihoitajakoulutus sisälsi teoriaopintoja, työssäoppimista ja viisi tutkintotilaisuutta. Tahti oli erittäin tiivis jo siksikin, että opetus tapahtui suomeksi. Koko ryhmä saavutti B-tason kielitaidon, jota voidaan pitää erinomaisena suorituksena.

– Hoitoalalla tarvitaan monipuolinen ja hyvä ammatillinen kielitaito, suomen kielen opettaja Kirsti Hujanen Amiedusta kertoo. – Työssä aloittaminen on shokki, sillä suomen kieltä tulee vastaan kaikissa mahdollisissa muodoissa. Vaikeinta on puheen ymmärtäminen. Filippiiniläisillä on ollut erinomainen motivaatio kommunikoida suomeksi alusta alkaen. Suomen kielen opetus on tukenut ammattiopintoja ja päinvastoin.

Filippiiniläiset sulattivat kaikkien sydämet

Yksi valmistuneista on Francis Dantes, joka työskentelee lähihoitajana Attendon Laaksolahden hoivakodissa. Francis piti yleisöä liikuttaneen puheen valmistujaistilaisuudessa, joka osui samalle päivälle kuin Filippiinien kansallispäivä.

– Yksi vaikeimpia asioita empaattisille ja avuliaille filippiiniläisille on ollut se, ettei kuntoutettavan potilaan puolesta voi tehdä kaikkea. Jotta potilas kuntoutuu, hänen pitää tehdä itse, Francis kertoo. – En tee puolesta tarkoittaa filippiinien sanakirjassa ”Mene eteenpäin, älä pelkää, olen takanasi ja jos kaadut, pidän sinusta kiinni”. En tee puolesta ei tarkoita yksin jättämistä vaan rakkautta.

Filippiiniläisten sopeutumista Suomeen on auttanut pääkouluttaja Eija Wellmanin mukaan heidän onnellinen elämänasenteensa, sosiaalisuus, kyky elää tässä hetkessä sekä heidän yhteisöllisyytensä ja suuri motivaationsa opiskella ja tulla suomalaiseen kulttuuriin. Opiskelijoita ja työyhteisöjä on valmennettu etukäteen, ja työpaikkaohjaajat ja kouluttajat ovat tukeneet opiskelijoita monin tavoin koulutuksen aikana.

– Filippiiniläiset ovat sulattaneet ihmisten sydämet, Eija Wellman toteaa. – Jotkut työyhteisöissä, hoivakotien asukkaissa ja omaisissa olivat aluksi hieman ennakkoluuloisia, mutta mielipiteet ovat kääntyneet täysin positiivisiksi. Kaikki ovat nähneet, kuinka sydämellisiä ja palvelualttiita filippiiniläiset ovat. He ovat tuoneet mukanaan valtavasti hyvää.

Katso video: lähihoitajaksi valmistunut Francis Dantes puhui valmistujaistilaisuudessa.

Kiinnostuitko RekryKoulutuksesta? Ota yhteyttä

Teksti: Raija Törnvall
Kuva: Timo Salomaa