Finnairin lanseeraama Uraportti-toimintamalli pitää huolta työntekijöiden tulevaisuudesta, jos edessä ovat tuotannollisista tai taloudellista syistä johtuvia irtisanomisia.

Teollinen rakennemuutos ravistelee lukuisia yrityksiä. Työntekijöille se käytännössä saattaa pahimmillaan merkitä vanhan osaamisen merkityksen katoamista. Silloin muutoskoulutus on monen kohdalla hyvä väylä osaamisen ajantasaistamiseen ja työllistymiseen.

Finnairin vastuullisen henkilöstöpolitiikan osana tuetaan Uraportti-ohjelman avulla henkilöstöä monin tavoin.

– Uraportti-toiminta aloitettiin Finnairilla loppuvuonna 2011. Uraportin kautta pyritään siihen, että tuotannollisista ja taloudellista syistä irtisanotut henkilöt pystyisivät työllistymään mahdollisimman nopeasti joko Finnairille tai konsernin ulkopuolelle, kertoo Finnairin HR Manager Henri Kronlund.

Uraportti-ohjelma voi sisältää esimerkiksi uudelleensijoitusvalmennusta, muutoskoulutusta tai yrittäjyyskoulutusta.

– Järjestämme myös esimerkiksi muutosturva- ja eläketurvainfoja ja työantajayritysmessuja, joissa meiltä poistuvilla työntekijöillä on mahdollisuus tavata uusia työnantajia.

Muutoskoulutuksella uuteen nousuun

Finnairilla Amiedun kanssa yhdessä toteutettu muutoskoulutus on ollut irtisanotuille henkilöille yksi vaihtoehto työllistymiseen.

– Käynnissä oleva koulutus on pilottihanke, joka on suunnattu tekniikan henkilöstöllemme. Amiedun kanssa yhteistyö käynnistyi keväällä 2012. Amiedu tarjosi Finnairille monipuolisesti vaihtoehtoja ja he pystyivät räätälöimään muutoskoulutuksen juuri meitä varten.

Amiedu vastaa muutoskoulutuksen sisällön suunnittelusta, kertoo Henri Kronlund.

– Koulutuksen sisältö on suunniteltu siten, että ihmiset pystyvät mahdollisimman hyvin hyödyntämään olemassa olevaa osaamistaan. Nyt muutoskoulutuksessa on muun muassa suoritettu pneumatiikan tutkinto ja syksyllä jatketaan hydrauliikan tutkinnolla.

Henri Kronlund painottaa, että Finnairin näkökulmasta katsottuna ja vastuullisen toiminnan tavoitteiden mukaisesti toimiessa on tärkeää, että koulutuksen järjestäjällä on ajankohtaista ja todellista näkemystä yritysten rekrytointitarpeista.

– Tarkoituksena on muutoskouluttaa ihmisiä vain sellaisiin tehtäviin ja tutkintoihin, joissa on aito tarve työntekijöille ja työnantajia valmiina työllistämään.

Onnistunut hanke

Jo nyt on osoittautunut selväksi se, että muutoskoulutus auttaa ihmisiä työllistymään, toteaa Henri Kronlund.

– Koulutuksen aikana on jo työllistyttykin. Muutenkin saamamme palaute tästä työnantajan tarjoamasta tuesta ja palvelusta on ollut myönteistä. Ihmiset ovat aktiivisia koulutuksessa ja ovat todella panostaneet siihen. Muutoskoulutuksen positiivinen vaikutus näkyy myös siinä, että voimme tarjota ihmisille hyödyllistä ja eteenpäin vievää tekemistä äkillisen muutoksen edessä.

Yksi koulutukseen osallistuneista on Petri Kokko, jolla on pitkä ura Finnairin teknisen puolen ja huollon eri tehtävistä.

Petri Kokko on nähnyt paljon niiden yli kahdenkymmenen vuoden aikana, jotka hän on Finnairilla viettänyt.

Muutoskoulutusta Peti Kokko osasi arvostaa.

– Lähdin siihen erittäin mielelläni mukaan. Ensinnäkin se tarjosi motivoivaa tekemistä arkipäiville, kun on tottunut tekemään töitä. Koulutusta järjestettiin kaikkina arkipäivinä aamusta iltapäivään. Pidin kouluttajia tasokkaina ja asioita pääsääntöisesti kiinnostavina. Mielenkiintoisimpia aiheita olivat muun muassa tietokoneella suunnittelu ja simulointi.

Petri Kokko aloitti työnhaun nopeasti ja se palkittiinkin. Hän on yksi muutoskoulutukseen osallistuneista, joka on jo löytänyt uuden ja mielenkiintoisen tehtävän.

Kiinnostuitko Muutoskoulutuksesta? Ota yhteyttä

Teksti: Sakari Tuomala
Kuva: Risto Kokkonen