– Tuskin olisin nyt tässä, jos en olisi lähtenyt opiskelemaan, toteaa Lidl Lauttasaaren apulaismyymäläpäällikkö Nikolai Tanhuanpää hymyssä suin. Takana on merkonomin tutkintoon johtanut rekrytointikoulutus ja edessä selkeät urasuunnitelmat.

Amiedun ja Lidlin yhteistyössä toteuttamalla RekryKoulutuksella haettiin työntekijöitä asiakaspalvelutehtäviin. Työllistymisen lisäksi tavoitteena oli suorittaa merkonomin tutkinto.

– RekryKoulutus osui silmääni mol.fi-sivustolta. Päätin hakea saman tien, sillä minulla ei ollut peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Koulutus kesti yhteensä kaksi vuotta, joista ensimmäinen vuosi oli työharjoittelua ja toinen vuosi oppisopimuskoulutusta. Työn ja opiskelun suhde oli aluksi 70/30. Oppisopimusjaksolla lähiopiskelupäiviä oli enää keskimäärin kerran kuukaudessa, Nikolai kertaa koulutuksen rytmitystä.

Käytännönläheistä opiskelua

Rekrytointikoulutus sitouttaa työntekijät yritykseen, koska siinä yhdistyvät ammatillinen koulutus, työssä oppiminen ja perehdytys yrityksen toimintamalliin.

– Käytännönläheinen tapa opiskella sopi minulle erinomaisesti, sillä en ole koskaan tykännyt istuskella koulun penkillä. Näyttötutkinnossa sen sijaan korostuu työssä oppiminen. Suosittelen ehdottomasti, jos teorian pänttääminen ei kiinnosta. RekryKoulutuksessa motivoi myös työllistyminen. Toki tämäkin töitä vaatii, ei tutkinto ilmaiseksi tule. Pitää jaksaa käydä töissä ja tehdä tarvittavat etätehtävät, Nikolai muistuttaa.

Kahden vuoden koulutus tarjosi uusia ajatusmalleja ja kasvatti taitoja, joita saattoi hyödyntää saman tien omassa työssään.

– Meillä oli loistava pääkouluttaja, joka avarsi näkökantoja kaupan toimialalta laajemminkin. Osaamispääoma kasvoi ja kokonaiskuvan hahmottaminen parani. Miksi asioita tehdään näin? Miten varastologistiikka toimii jne. Nyt ymmärrän paremmin myös kuluttajan oikeuksia. Ennen opiskelua sitä vain kävi töissä, Nikolai toteaa.

Huima urakehitys

Nikolain urakehitys on ollut hurja. RekryKoulutuksen ensimmäinen vuosi kului myyjän tehtävissä. Oppisopimusjaksolla tuli kutsu vuorovastaavaksi ja kolmantena vuonna ylennys apulaismyymäläpäälliköksi. Tästä eteenpäinkin urasuunnitelmat ovat selkeitä.

– Aion tulevaisuudessa hakea Amieduun suorittamaan Kaupan esimiehen erikoisammattitutkintoa, ja totta kai sen myötä tavoitteena on myymäläpäällikön paikka. Saattaa myös olla, että lähden vielä opiskelemaan astetta korkeamman tutkinnon, tradenomiksi ja kauppatieteiden maisteriksi. Toistaiseksi olen päässyt etenemään sen verran hyvin, ettei ihan vielä ei ole tarvetta korkeakouluopinnoille.

Opiskelua miettiville nuorille Nikolailla on selkeä viesti:

– Opiskelkaa ammatti! Kun on koulutus pohjalla, ei koskaan tipu tyhjän päälle.

Kiinnostuitko RekryKoulutuksesta? Ota yhteyttä

Teksti: Kaisa Mikkonen
Kuva: Juri Puhakka