Suomen Mestarivartija-kilpailun Etelä-Suomen osakilpailu järjestettiin lokakuun alussa Amiedussa. Kilpailulla haetaan arvostusta vartijan ammattiin ja osaamisen kehittämiseen sekä motivaatiota ja kannuksia käytännön työhön.

Mestarivartija-kilpailu on yritysten, viranomaisten ja oppilaitosten yhteinen projekti, ja Amiedu on mukana yhtenä pääyhteistyökumppanina ja järjestäjätahona. Kilpailun tavoitteena on edistää vartijoiden ammattitaitoa, alan yleistä arvostusta sekä yhteistyötä läpi organisaatiorajojen.

– Halusimme lähteä aukomaan alaan liittyviä vääriä luuloja ja tabuja. Pyrkimyksenä on osoittaa suurelle yleisölle ja turvallisuusalalle itselleen, kuinka ammattitaitoista porukkaa vartijat oikeasti ovat, kilpailun järjestäjä, Turvakonttori Oy:n Juuso Kinnunen valottaa.

Mestarivartija-kilpailulla on selkeästi paikkansa. Osallistujamäärä on kasvanut neljänneksellä edellisestä kerrasta. Varsinkin naisten määrä on selkeästi kasvussa.

– Kilpailu koostuu ammatillisesta, fyysisestä ja kirjallisesta osiosta, joilla testataan ammattiin yleisesti liittyviä tietoja, taitoja ja toimintakykyjä. Painotus on toiminnallisessa ja kirjallisessa osiossa. Toki fysiikka on vartijalle tärkeä ominaisuus – ei hauiksen koko – vaan fyysinen kunto, sillä ammatti on vaativa ja työajatkin saattavat olla haastavia, joten hyvä kunto auttaa jaksamisessa, Kinnunen selvittää.

Korvien väli ratkaisee

Juuso Kinnusen mukaan hyvistä vartijoista on aina pula. Alalla on jatkuva rekrytointi käynnissä.

– Turvallisuusalalle hakeutuvat ihan perusmiehet ja -naiset. Parhaimmat vartijat viestivät ympärilleen varmuutta. Tärkein työväline löytyykin ehdottomasti korvien välistä, Kinnunen muistuttaa.

Ensimmäistä kertaa kilpailuun osallistuva Alexander Lehtonen oli innoissaan päästessään mittaamaan taitojaan.

– Olen ollut vasta vuoden alalla, mutta halusin testata, mitä olen oppinut ja kuinka pärjään kollegoja vastaan. Toiminnallisissa tehtävissä päästiin mielestäni ihan todentuntuiseen tunnelmaan.

Lehtonen valmistautui kilpailuun psyykkaamalla itseään ja tutustumalla edellisen kilpailun videoklippeihin.

– Tämä tuo motivaatiota työhön. Ja totta kai se on meriitti, jos kilpailussa pärjää, Lehtonen sanoo.

Monipuolista turvallisuusalan koulutusta

Amiedu järjestää turvallisuusalan koulutuksia viikoittain läpi vuoden. Koulutustarjonta on laaja; viiden päivän Vartijan perusteet -kurssista aina 1,5 vuoden turvallisuusjohtamiseen ja riskienhallintaan keskittyviin erikoisammattitutkintoihin saakka. Amiedun kouluttaja Antti Mäkisen mukaan koulutukseen hakeudutaan eri syistä.

– Osa haluaa koulutuksesta ponnahduslautaa valtion virkoihin rajavartioon, tullilaitokseen tai poliisin puolelle. Osa on valmiiksi asiakaspalvelualalla ja haluaa lisätä työhönsä turvallisuusnäkökulman.

Vartija voi erikoistua neljään eri osa-alueeseen, jotka ovat paikallisvartiointi, piirivartiointia, vastaanottopalvelut ja arvokuljetuspalvelut. Naisten osuus opiskelijamäärissä on kasvanut, kun asiakaspalvelupuoli on tullut niin vahvasti mukaan.

– Tällä hetkellä kolmasosa opiskelijoista on naisia. Joillain kursseilla määrä saattaa olla jopa 70 prosenttia, Mäkinen laskeskelee.

Suomen Mestarivartija -kilpailun semifinaali järjestetään Amiedussa 30.10. ja finaali FinnSec-messujen yhteydessä Messukeskuksessa 13.-14.11. Finaalissa kilpailee yleisön edessä viisi alkukilpailusta ja semifinaalista selvinnyttä vartijaa.

Tutustu Amiedun turvallisuusalan koulutuksiin

Lue lisää Suomen Mestarivartija -kilpailusta

FinnSec-messut 2013

Teksti: Kaisa Mikkonen
Kuva: Juri Puhakka