Amiedun ensimmäinen maahanmuuttajien osaamisohjelman rahoituksella aloittanut ryhmä on saanut valmistavan koulutuksen opinnot päätökseen. Rakennusalalle suunnattuun maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen osallistui 19 maahanmuuttajataustaista opiskelijaa, joista useat suorittivat koulutuksen aikana koko rakennusalan perustutkinnon, talonrakennusalan koulutusohjelmassa.

Tulos on merkittävä, sillä maahanmuuttajille suunnatun valmistavan koulutuksen tavoitteena on suorittaa 13 tutkinnon osaa. Meillä iso osa opiskelijoista suoritti kuitenkin useamman tutkinnon osan jotkut jopa koko tutkinnon eli kaikki kuusi osaa, Amiedun kouluttaja Jari Ahokas

Maahanmuuttajien ammatillinen koulutus rakennusalelle toteutettiin monimuoto-opiskeluna. Ammatillisen suomen kielen ja työmaakulttuurin lisäksi opiskeltiin perusasioita muun muassa työturvallisuudesta, rakentamisen laadusta, perustus- ja runkovaiheen töistä, muurauksesta, laatoituksesta ja korjausrakentamisesta sekä sisävalmistusvaiheen töistä.

Valmistava koulutus nopeuttaa työelämään pääsyä ja tarjoaa maahanmuuttajille tasavertaiset mahdollisuudet suomalaisten kanssa. Opiskelijat myös hankkivat itse työssäoppimispaikkansa. Siinä aktiivisuudessa meillä suomalaisilla on paljon oppimista, Ahokas sanoo.

 

Irakilainen Marhun Haider Nadhum suoritti MAO-koulutuksen aikana koko rakennusalan perustutkinnon. Ahkeralla opiskelijalla on jo selkeät jatkosuunnitelmat valmiina.

Haluan pyrkiä ammattikorkeakouluun tavoitteenani opiskella rakennusinsinööriksi.

Tänä vuonna lähes 570 maahanmuuttajaa on hankkinut ammatin Amiedussa

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti rahoittaa maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden nopeaa kotoutumista ammatillisen koulutuksen ja työllistymisen keinoin. Amiedu (Ami-säätiö) sai valtionavustusta maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen vuodelle 2017 reilut kaksi miljoonaa euroa. Tämä rahoitus on taannut 568 oleskeluluvan saaneen maahanmuuttajan ammatilliset opinnot vuoden 2017 aikana. He ovat opiskelleet ammattia ja suomen kieltä integroidusti.

Maahanmuuttajien ammatillista koulutusta on toteutettu rakennus- ja kiinteistö-, ICT-, sähkö- ja hoiva-alalla. Koulutusalat on valittu pääkaupunkiseudun juuri niiden alojen tarpeisiin, joihin on kohdistunut työvoiman saannin kannalta eniten ongelmia.

Kuvat: Juri Puhakka

 

Amiedu ja AEL yhdistyivät 1.1.2020 Taitotaloksi. Tämä Amicase-artikkeli julkaistiin Amiedun nimissä ennen yhdistymistä.