Esimies, oletko management- vai leadership-tyylin johtaja?

Jos vastaus ei löydy johtamalla, se saattaa selvitä pelaamalla. Erilaiset mobiilipelit auttavat yritysjohtoa kehittämään osaamistaan pelillisin keinoin. Ne sopivat erityisesti yrityksen muutostilanteisiin, muutoksen suunnitteluun ja sen juurruttamiseen.

Pelissä liikutetaan muutosmatkaa kuvaavaa viikinkivenettä. Matkan varrella esimies kohtaa erilaisia työn tuottavuuteen, joukkuepeliin, luottamukseen ja viestintään liittyviä haasteita. Esimiehen päätökset vaikuttavat siihen, liikkuuko vene eteenpäin, tuleeko eri käyttäytymisprofiileja omaavia tiimin jäseniä veneeseen vai lähtevätkö he pois johtajan päätöksen perusteella.

Peli nostaa näkyväksi esimiehen oman johtamistavan. Onko se asia- vai ihmiskeskeistä johtamista ja miten tiiminrakentaminen huomioidaan? Se paljastaa, täsmääkö oma johtamismalli yrityksen mallin kanssa, sillä valinnat tehdään totutun kaavan mukaan, Amiedun kouluttaja Mikko Gerdt selvittää.

Peli auttaa soveltamaan erilaisia johtamisteorioita käytäntöön. Se pakottaa miettimään vaihtoehtoja, havainnoimaan, tekemään kompromisseja ja analysoimaan tilanteita. Päätöksenteon vaikutus näkyy saman tien. Se on todettu konkreettisesti Amiedun esimiesvalmennuksissa.

Meillä oli valmennuksessa esimiesryhmä, jonka kanssa pelasimme peliä. Osalla heistä oli vahva management-tyylinen johtamisnäkemys. Pelin alkuvaiheessa vaikutti siltä, että asiat sujuisivat hyvin. Pelin loppupuolella he kuitenkin huomasivat, että heidän johdettavansa olivat pudonneet pelistä pois. Se oli heille aika konkreettinen herätys, että myös ihmisiä tulisi huomioida, Gerdt sanoo.

Toinen case osoittaa, kuinka pelaaminen voi vahvistaa ja tehdä näkyväksi myös johtamisen hyvät käytännöt.

Kun pelin tuloksia verrattiin yrityksen johtamismalliin, havaittiin, että tiimiä johdettiin yhdenmukaisesti yrityksen johtamismallin mukaan. Se oli myös henkilöstöhallinnolle merkki siitä, että johtamismalli on toiminut ja jalkautunut oikein.

Konkreettinen tapa kehittää johtamisosaamista

Viking Theories -peli on ollut Amiedun esimiesvalmennuksissa aktiivisessa käytössä keväästä 2018 saakka. Pelillistäminen on saanut paljon positiivista palautetta.

Johtajan tärkeimpiä tehtäviä on oman itsensä kehittäminen, mutta aika harvassa ovat tilanteet, joissa esimiehet istuvat alas ja miettivät johtamiseen liittyviä teemoja. Miten voisi johtaa paremmin, missä pitäisi kehittyä? Siihen pelillistäminen on yksi sopiva keino. Se tarjoaa konkreettisen mahdollisuuden kehittää omaa johtamisosaamistaan.

Gerdtin mukaan vanhat johtamismenetelmät eivät välttämättä tänä päivänä enää toimi ja silloin täytyy muuttaa suuntaa ja kokeilla erilaisia käytäntöjä.

Johtajuuteen ei ole oikeita ja vääriä vastauksia, mutta pelin avulla voi tarkentaa omaa kehittämissuunnitelmaa ja miettiä, millaista käyttäytymismallia haluaa lisätä ja millaista vähentää. Positiivinen huomio voi olla myös se, että oma johtamismalli toimii jo hyvin.

Tutustu johtamisen ja esimiestyön valmennuksiin tästä »

Teksti: Kaisa Mikkonen
Kuva: Juri Puhakka

 

Amiedu ja AEL yhdistyivät 1.1.2020 Taitotaloksi. Tämä Amicase-artikkeli julkaistiin Amiedun nimissä ennen yhdistymistä.