Kovassa kasvuvauhdissa oleva Hausia Oy on ratkaissut rakennusalaa vaivaavaa työvoimapulaa muuntokouluttamalla omia työntekijöitään esimiestehtäviin. Toimitusjohtaja Kari Kiviluoman mukaan siinä voittavat kaikki: työntekijät saavat lisäarvoa ja ammattipätevyyden omaan tekemiseen, työnantaja yhä parempia ja sitoutuneita työtekijöitä ja asukkaat laadukkaampia koteja.

Hausian pääkonttorissa vietettiin iloisia valmistujaisia, kun neljä rakentajatiimiin kuuluvaa työnjohtajaa sai todistuksen rakennustuotannon erikoisammattitutkinnosta. Yksi työntekijöistä suoritti tutkinnon oppisopimuskoulutuksena, kaksi omaehtoisena opiskelijana ja yksi pelkkien näyttöjen avulla.

Pyrimme mahdollisuuksien mukaan nostamaan parhaita tekijöitämme uralla eteenpäin, tuoreimpana esimerkkinä nokkamiehistä kasvatetut työnjohtajat.

Hausialla osaamisen kehittäminen on kytketty liiketoimintastrategiaan, ja se on yksi yrityksen tärkeistä kilpailueduista.

Tuemme ja kehitämme jatkuvasti henkilökunnan osaamista ja lisäämme sitä kautta laadukasta tekemistä kaikilla tasoilla. Rakennustuotannon erikoisammattitutkinto on hyvä osoitus jatkuvasta ammattitaidon kehittämisestä.

Kiviluoman mukaan työelämälähtöinen osaamisen kehittäminen on koettu toimivaksi tavaksi. Kun tutkinto on linkitetty omaan työhön, se tukee opiskelua samoin kuin opiskelu työtä.

Ensisijaisena tavoitteena oli saada tutkinnot suoritettua ja siinä me onnistuimme. Meillä on nyt neljä rakennustuotannon erikoisammattitutkinnon suorittanutta työnjohtajaa. Koulutuksen vaikuttavuus näkyy ammattiosaamisen lisääntymisenä ja varmuutena toimia työmailla esimiehinä.

Ainutlaatuinen 10 vuoden takuu

Hausia antaa ensimmäisenä rakennusyrityksenä Suomessa omiin RS-kohteisiinsa jopa kymmenen vuoden lisätakuun.

Ajattelemme pitkäjänteisesti. Takuu on osoitus sille, että uskomme itse laadukkaaseen tekemiseemme.

Hausian oma toimintamalli on täysin tuotteistettu. Kaikki suunnittelu ja tekeminen menevät tiukan seulan läpi ja tähtäävät parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Haluamme tarjota enemmän ja ylittää asukkaan odotukset. Pyrimme siihen, että kaikki asunnot ovat niin hyviä, että voisimme itse ostaa jokaisen.

Kiviluoma haastaa paitsi omaa tekemistä, myös koko rakennusalaa rakentamaan laadukkaammin.

Takuuaikaiset virheet jakautuvat yleisimmin kolmeen osaan: suunnitteluun, tekemiseen ja käytön aikaiseen huoltamattomuuteen. Koko ketjun, suunnittelupöydältä asumisen elinkaaren loppupäähän, kannattaa ottaa lusikka käteen ja miettiä asioita uudelleen.

Uraloikka talon sisällä

Yhteistyö Amiedun kanssa alkoi muutama vuosi sitten Hausian oman tuotannonohjauksen kehittämisestä.

Halusimme ulkopuolisen tahon sparraamaan, jolloin asioihin tuli tietynlaista ryhtiä. Tavoitteenamme oli parantaa omaa osaamista ja tehokkuutta sekä hioa sisäistä yhteistyötä entistä saumattomammaksi. Uskon, että olemme onnistuneet omassa toimintamallissa niinkin hyvin, että olemme uskaltaneet lanseerata kymmenen vuoden lisätakuun.

Rakennustuotannon erikoisammattitutkinto on jatkoa hyvälle yhteistyölle. Amiedun pääkouluttaja Keijo Talja kehuu yhteistyötä Hausian kanssa.

On hienoa, että Hausia kannustaa työntekijöitään kehittämään osaamistaan. Motivoituneiden opiskelijoiden kanssa oli mukava työskennellä ja huomata, kuinka iso kehittyminen on tapahtunut.

Hausialla työnjohtajana toimiva Jaakko Pekkala on pitkän linjan rakennusalan ammattilainen. Suurin uraloikka tapahtui puolitoista vuotta sitten, kun silloinen esimies ehdotti työnjohtajakoulutusta.

Otin ehdotuksen ensin vitsinä, mutta hetken päästä pomppasin jo työmaaharjoittelijaksi ja aloitin rakennustuotannon erikoisammattitutkinnon opinnot Amiedussa, Pekkala muistelee.

Nyt Pekkalalla on tutkintotodistus kädessä ja hymy sen mukainen. Puolentoista vuoden oppisopimusopinnot ovat takana ja työmaa vaihtunut uuteen.

Alussa oli haasteita, kun uusi työnkuva ja opinnot olivat päällä yhtä aikaa. Meinasin jo heittää hanskat tiskiin, mutta onneksi Amiedun kouluttaja sai pääni käännettyä ja pikkuhiljaa opinnot lähtivät rullaamaan. Nyt olen todella tyytyväinen.

Työelämälähtöinen osaamisen kehittäminen sopi Pekkalalle mainiosti. Kun opiskeltavia asioita joutui koko ajan työstämään käytännössä, ne jäivät paremmin mieleen.

En olisi oppinut näitä asioita ilman koulutusta. Jo pelkästään aikatauluohjelman käyttö oli uusi asia. Nyt on ihan erilainen varmuus hoitaa työnjohtajan tehtäviä.

Hausia on vuonna 1988 perustettu rakennusyhtiö, jonka rakentajatiimiin kuuluu yhteensä noin 80 rakennusalan ammattilaista. Vuonna 2018 liikevaihto oli 60 miljoonaa euroa ja rakenteilla oli noin 500 kerrostalokotia.

Teksti: Kaisa Mikkonen
Kuvat: Juri Puhakka

 

Amiedu ja AEL yhdistyivät 1.1.2020 Taitotaloksi. Tämä Amicase-artikkeli julkaistiin Amiedun nimissä ennen yhdistymistä.